Selecteer een pagina

Hoe vaak ontzeg jij jezelf of je omgeving iets ‘omdat je geen geld hebt’? Zou je misschien wel ander werk willen hebben -of minder willen werken- maar kan dat niet ‘omdat de huur of hypotheek toch betaald moet worden’. Doordat we geld nogal eens gebruiken als excuus om iets niet te doen, krijgt het vanzelf een negatieve lading. En dat negatieve beeld rondom geld versterken we dagelijks. Hoeveel ouders vertellen hun kinderen niet dat papa niet thuis is voor het eten ‘omdat hij centjes moet verdienen…’ Tjee, dan krijg je als kind vanzelf een hekel aan geld. Als je vader geld verdienen boven jou verkiest…

Geld is neutraal

  • Geld staat in beeldspraak en gezegdes vaak voor de negatieve kant van het leven. Denk alleen maar aan spreekwoorden en gezegdes over geld.
  • Geld stinkt;
  • De duivel schijt op een hoop;
  • Voor geld gaat zelfs de hemel open;
  • Rijke stinkerds;
  • Geen geld, niet geteld;
  • Voor geld kan men de duivel laten dansen.

Waarschijnlijk kun je zelf nog meer spreekwoorden bedenken waarin geld een rol speelt. Je zult merken dat bij de meeste spreekwoorden het fenomeen geld er bekaaid vanaf komt. Dat is niet terecht. Geld is niets. Het is een ruilmiddel. Omdat het een poos geleden nogal lastig was om met al je goudstaven naar de smid en de barbier te gaan, hebben we een systeem in het leven geroepen waarbij de bank ons goud bewaarde tegen afgifte van een biljet of muntstuk. Tegenwoordig ontvangen of verdienen we geld als we een prestatie hebben verricht (sommigen noemen het werken). In dat licht bezien is geld energie die we van anderen tegoed hebben.

Overtuigingen
Geld is neutraal, niet goed, noch slecht. Als geld daadwerkelijk zo slecht zou zijn als de spreekwoorden ons willen doen geloven, zou iedereen geld slecht vinden. Toch kennen we allemaal mensen die geld gebruiken om mooie dingen te realiseren. Geld is ook niet goed, anders zou iedereen het goed vinden. Geld is wat we er zelf van maken. Onze overtuigingen maken geld goed of slecht. Je omgeving heeft jou je hele leven hun waarheden rondom geld vertelt. Je ouders, leraren, familie, vriendjes, werkgevers, collega’s, allemaal hebben ze -met veel liefde- hun wijze levenslessen aan je doorgegeven. Ze hebben je deelgenoot gemaakt van hun levenservaring om je te beschermen tegen de fouten waar zij tegenaan gelopen zijn. Op die manier heb je heel wat ervaringen verzameld. Hoogstwaarschijnlijk heb je zelf ook wel eens een minder prettige ervaring met geld gehad (wilde je pinnen en lukte het niet? of had je vriendin mooiere schoenen op het schoolplein die jou ouders zicht niet konden veroorloven?). Al die overtuigingen en ervaringen hebben zich in jouw brein verzameld tot een waarheid. Het is niet waar, maar wel jouw waarheid. Als je kinderen hebt, zul je jouw waarheid ook weer aan hen doorgeven. Zo worden kinderen belast met een reeks negatieve overtuigingen over geld.

Die overtuigingen zorgen ervoor dat we het toelaten dat geld ons gaat beperken. De belemmerende overtuigingen doen hun werk en wij zien niet meer dat het om overtuigingen gaat. Als we roepen dat we wel minder willen werken, maar het niet kunnen vanwege ‘het geld’ geloven we het echt. Sterker nog: dan zijn we er van overtuigd dat we echt niet minder kunnen werken. Dat is jammer, want daarmee beperken we ons zelf. We laten kansen liggen. We ontzeggen ons leuke dingen, terwijl dat niet nodig is.

7 stadia van geldbeleving
Als jij ervan overtuigd bent dat je niet minder kunt werken, geen ander huis kunt kopen, geen carrièremove kunt maken, niet vaker op vakantie kunt, niet meer tijd aan je hobby kunt besteden, niet met pensioen kunt, omdat je te weinig geld hebt biedt een financieel plan of budgettering uitkomst. Budgettering laat je snel zien of iets wel of niet kan. Onze overtuiging -of herinnering aan pijnlijke ervaringen- zorgt er echter voor dat we niet eens beginnen met het maken van een budget of begroting. Als je dat wel doet, merk je dat je meer mogelijkheden hebt dan je denkt. Misschien moet je iets laten, om je doelen of wensen te kunnen realiseren, maar de overtuiging blijkt vaak erger dan de werkelijkheid.

Als je op papier (je budgettering of financieel plan) hebt gezien dat het realiseren van je doel of wens wel mogelijk is, beslecht dat een klein stukje van je overtuiging. Als je gaat zien, gaat begrijpen en voelen dat het echt mogelijk is, ben je een stukje verder bij het bereiken van je doel. Als je een paar maanden later geld op je spaarrekening ziet staan, omdat je je aan je eigen budget hebt gehouden krijgt je doel steeds meer vorm en krijg je daadkracht. Zodra je je overtuigingen van je af weet te schudden zul je erin slagen om je doel, je visie, te realiseren. Zodra je door hebt dat niet alles wat je denkt waar is, heb je veel meer mogelijkheden.

Niet je financiële situatie weerhoudt je van het realiseren van je doelen en wensen, maar jou overtuigingen over geld belemmeren een reëel beeld van je financiële toekomst. Ook jij kunt je leven inrichten zoals je zelf wilt. Als jij je eigen leven niet leeft, wie doet het dan? leefnu!

lambert becks leert mensen omgaan met emoties rondom geld. als je ervaart dat het ‘slechts overtuigingen’ zijn die je afhouden van een leven vol passie, is de stap klein om succesvol te zijn met je passie. ik help je met het vaststellen van je visie en lever een concreet financieel onderbouwd stappenplan om je doelen te realiseren.