Selecteer een pagina

niets doen. klinkt lekker, toch? helemaal niks doen om je doel te bereiken. hoewel het haast klinkt als een tegenstelling, blijkt vaak dat je met niets doen veel kunt bereiken. als je een krachtige onderneming wilt bouwen, hoef je niets te doen, eerder zaken te laten.

ik help ondernemers met het bouwen en ontwikkelen van krachtige ondernemingen. onder een krachtige onderneming versta ik een onderneming waar klanten en medewerkers zo tevreden zijn dat ze -als vanzelf- ambassadeur worden. en het mooie is dat je dus niets hoeft te doen om een krachtige onderneming te ontwikkelen.

vraag je je nog wel eens af waarom je ooit met je onderneming bent begonnen? en als je met het antwoord in je hoofd naar je de dag van vandaag kijkt, beantwoord je onderneming dan aan de doelen die je destijds had? troost je, je staat niet alleen. veel ondernemers komen er na verloop van tijd achter dat de waan van de dag regeert en dat de idealen van toen steeds minder realiteit worden. jammer, want dat is niet nodig.

als je helder hebt wat je wilt bereiken, waarom jij doet wat je doet, kun je dat afzetten tegen je huidige onderneming. wat draagt bij aan die doelstelling en wat niet. je zult merken dat je een aantal activiteiten, producten of doelgroepen kunt schrappen zonder dat je er iets van merkt. sterker nog, door keuzes te maken die je helpen om je doelen te realiseren krijgt je onderneming een krachtiger profiel. je doet niet langer meer alles voor iedereen, maar kiest op welke gebieden je wilt excelleren. je wordt interessant voor de klanten waarvoor je interessant wilt zijn. die klanten voelen zich aangetrokken tot je onderneming. immers, merken ze dat ze met een gepassioneerde ondernemer te maken hebben die plezier heeft in wat hij doet. klanten worden ambassadeur en helpen je onderneming te groeien. zo werkt het ook met je medewerkers. maak ze deelgenoot van je visie is en je krijgt er loyale ambassadeurs voor terug. klanten merken dat en de stappen naar voren zijn gezet.

niks, helemaal niks hoef je te doen om een krachtige onderneming te bouwen. het vraagt wel lef om niets te doen. niets doen is soms ook erg hard werken. keuzes maken, loslaten van alles wat niet bijdraagt aan het realiseren van je visie, vergt doorzettingsvermogen. durf jij het?

niets doen zal beloond worden. beloofd!