Selecteer een pagina

ont-plooiing in 7 stappen

voor (startende) ondernemers en (z)zp’ers

wil je een onderneming starten en zoek je daarbij begeleiding en ondersteuning? een sparringpartner misschien? iemand die je niet alleen prikkelt en confronteert, maar ook concrete hulp biedt bij het opstarten van je onderneming en daarna?

ik daag je uit om je idee scherper te krijgen; om vast te leggen waar je over vijf jaar wilt staan. we schetsen je business model en toetsen of je met dat model je doelen kunt bereiken. als dat het geval is maken we een (financieel onderbouwd) stappenplan en ga je je onderneming bouwen. stap voor stap groeit je onderneming van een idee, naar een blauwdruk .

het pad naar een succesvolle onderneming verloopt niet altijd gladjes. belemmeringen, beperkende overtuigingen en obstakels liggen op de loer. ik help je om alle plooien in je pad naar zelfstandig ondernemerschap glad te strijken. ik begeleidt je vanaf het allereerste idee tot je omzet maakt. het begeleidingstraject bestaat uit 7 stappen. ik doorloop met jou alle stappen, maar niet noodzakelijkerwijs in de volgorde zoals ze hieronder beschreven zijn. het totaal van alle stappen is een bewezen concept dat jou in staat stelt om te ondernemen met passie!

kennismaking
ik maak graag tijd vrij om kennis met je te maken. tijdens dit gesprek vertel ik meer over ‘ontplooiing’ en heb jij gelegenheid om vragen aan mij te stellen. jij geeft aan wat je wilt bereiken door mijn hulp in te inschakelen en ik zal toelichten hoe ik hierbij kan helpen. het eerste gesprek is vrijblijvend. jouw enige investering is tijd. tijd in- en voor jezelf. na dit gesprek besluit je of samen met mij wilt gaan bouwen aan je droomonderneming.

 

1. verkenning: business model en omgevingsanalyse
jij vertelt over je plannen en ideeën en neemt mij mee in je ondernemersavontuur. ik vertaal je avontuur in een business model canvas, dat is een visuele weergave van je toekomstige onderneming. op die manier maak je kennis met een structuur die we later in het ‘bouwproces’ nog veel gaan gebruiken. na visualisering van je ideeen maken we een analyse van je omgeving. hoe ziet die eruit? met welke trends heb je (straks) te maken? met welke politieke- en economische facturen moeten we rekening houden? welke klantbehoeften zie je? die verkenning van de omgeving stelt je in staat om gefundeerde beslissingen te nemen.

 

2. visie: wat wil je bereiken?
wat wil je bereiken met je onderneming? waar wil je over 5 jaar staan? wanneer ben je succesvol? welk inkomen hoort daar bij? we staan stil bij wat je wilt bereiken met je onderneming. heb je al eens stilgestaan waarom je dit wil? als we het ‘waarom’ achterhalen zorgt dat voor (nog) meer motivatie en inspiratie. we maken een visuele weergaven van wat je wilt bereiken. door je visie grafisch weer te geven, koppel je woorden aan beeld -gevoel aan verstand. dat helpt om je visie bespreekbaar te maken.

 

3. obstakels en belemmeringen
we brengen in kaart wat je zou kunnen belemmeren bij het realiseren van je droom. niet om je nu al de put in te praten, maar om nu -in alle rust- oplossingen te kunnen bedenken voor als de belemmering zich daadwerkelijk voordoet. we staan stil bij alle mogelijke belemmeringen en obstakels en hebben bijzondere aandacht voor geld. denk je dat geld een belemmering is; of is het de manier waarop jij denkt over geld -of omgaat met geld- dat een obstakel vormt?

 

4. visie in je business model
je visie projecteren we op het ‘verkennende’ business model canvas. ik daag je uit om ieder blok in je business model te verbeteren en te laten aansluiten bij je visie. we maken meerdere canvassen en gaan prototypen. het model waarbij de kans het grootst is om je visie te realiseren werken we verder uit. Ik daag je uit om alle facetten van je business model te optimaliseren voor realisatie van je doelen.

 

5. financiën: investering en begroting
alle strategische keuzes die je in je business model gemaakt hebt rekenen we door. je krijgt overzicht van de investeringen die nodig zijn om te kunnen starten en krijgt inzicht in de haalbaarheid van je onderneming. hoeveel inkomen wil je zelf verdienen? lukt het om met deze uitvoering van je idee om je (financiële) doelen te halen? hoeveel klanten, transacties of omzet heb je nodig om je visie te realiseren?

vaak blijkt op dit moment dat geld niet langer een obstakel is. het zijn je overtuigingen over geld die er voor gezorgd hebben dat jij -tot nu toe- hebt gedacht dat je doelen niet realiseerbaar waren.

 

6. doen!
in de stappen hierboven heb je een nauwkeurige blauwdruk gemaakt van jouw droomonderneming. dat niet alleen: we hebben het ook doorgerekend. je business model stelt je in staat om het inkomen te genereren dat nodig is om een leven te leiden zonder ‘moeten’. het kan! nu is het tijd om je ‘papieren onderneming’ echt te gaan bouwen.

we maken een stappenplan; wat moet er eerst gebeuren? wat besteedt je uit wat doe je zelf? stap voor stap krijgt je onderneming vorm. in de periode dat je je onderneming aan het bouwen bent overleggen we periodiek hoe je er voor staat en of je nog op schema ligt.

 

7. genieten
het stappenplan leidt tot het realiseren van je doel; je eigen onderneming . geniet -nu al- van de gedachte dat je straks met veel plezier in je eigen onderneming bezig bent met je passie. heerlijk!

wil jij starten met een voorsprong?